НОВА ВЕРСІЯ ISO 22000:2018

19 червня 2018 року була затверджена та набула чинності нова редакція стандарту ISO 22000:2018, міжнародного стандарту для систем управління безпечністю харчових продуктів.

Підприємства, які вже застосовують ISO 22000:2005, впізнають більшість вимог в ISO 22000:2018. Проте, існує чимало змін. Деякі ключові зміни перераховані нижче.

  • Структура високого рівня (HLS): нова версія ISO 22000 містить таку ж структуру, як і всі інші стандарти систем управління ISO, що значно спростить процес інтегрування системи менеджменту харчової безпеки з іншими стандартами ISO, наприклад, з системою менеджменту якості відповідно до ISO 9001.
  • Сильний зв’язок з Codex Alimentarius: вимоги стандарту викладені в повній відповідності з кроками, описаними в Кодексі.
  • Менеджмент ризику: необхідно розглядати не тільки ризики, яким наражається кінцевий споживач при споживанні продукту, а й ризики для організації в цілому (бізнес-ризики).
  • Цикл PDCA: концепція циклу «Плануй-Виконуй-Перевіряй-Дій» представлена дворівневою – два окремі цикли працюють разом: один включає систему управління, а інший – принципи НАССР.

Термін переходу до нової версії

Організації, сертифіковані по ISO 22000:2005, мають три роки з дати публікації для переходу на нову версію